εικόνα_Viber_2023-10-11_14-53-42-997
Search
Close this search box.

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων – Δεξιότητες για εσένα

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων – Δεξιότητες για εσένα

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων – Δεξιότητες για εσένα

Εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης 2023 – Έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, 9 Μαΐου 2023, 13.00-18.00
Κεντρικός ομιλητής ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς

 

 

Στις 9 Μαΐου 2023Ημέρα της Ευρώπης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνει εκδήλωση στην Αθήνα, στο Ωδείο Αθηνών(13:00-18:00), με τίτλο «Ημέρα της Ευρώπης 2023 — Εορτασμός του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων» και σας προσκαλεί να συμμετέχετε! Γιορτάζουμε την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέτος η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί και την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Πρόγραμμα

Οι εναρκτήριες ομιλίες θα γίνουν από την κ. Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον κ. Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια, σε απευθείας σύνδεση με τις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κηρύξει την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με διάλογο για τις δεξιότητες με νέους από Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια, Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επικεντρωθεί στις δεξιότητες που χρειάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα σε αυτές που είναι σημαντικές στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με έμφαση στην απασχόληση των νέων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςαρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, ο οποίος θα συμμετάσχει και στο φεστιβάλ δεξιοτήτων που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ζωντανές συνδέσεις από Βρυξέλλες (εκδηλώσεις για τις δεξιότητες θα γίνουν στις 9 Μαΐου σε όλη την Ευρώπη). Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με την απονομή διπλωμάτων, από τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά,  σε περίπου 15 νέους δασοπυροσβέστες από τρίτες χώρες που αποφοίτησαν την προηγούμενη μέρα 8/5.

Θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών και εθνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των δεξιοτήτων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη.

Στο πρώτο πάνελ το θέμα συζήτησης θα είναι ‘’Η ευρωπαϊκή διάσταση των δεξιοτήτων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση’’.


Ομιλητές:

Jürgen Siebel, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop)

Juhan Lepassaar, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA)

Chris Allen, Μόνιμος σύμβουλος στην Αθήνα για την Οικονομία της Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων (ECFIN)

Ιωάννης Χατζηγιάννης, Επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα (ΓΔ REFORM)

Αριστείδης Ψαρράς, Επικεφαλής του τομέα Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων στην Αθήνα (ΓΔ HOME).

Στο δεύτερο πάνελ το θέμα συζήτησης θα είναι η ‘’Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων στην Ελλάδα’’.


Ομιλητές:

Σπύρος Πρωτοψάλτης, Εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες, Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Εθνικός Συντονιστής για το Έτος Δεξιοτήτων

Ιορδάνης Λαδόπουλος, π. Καθηγητής ΑΣΟΕΕ και Διοργανωτής «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

Κώστας Δέρβος, Πρόεδρος Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)

Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της EGG – Eurobank

Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό από πρεσβείες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, από ευρωπαϊκούς φορείς και δίκτυα καθώς επίσης και από εθνικούς δημόσιους φορείς.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα σε μορφή pdf.

 

Η Ημέρα της Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη

Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή του σε δράσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης και στη Θεσσαλονίκη. Την Δευτέρα 8 Μαΐου ο κ. Σχοινάς θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο Ολυμπιακό Μουσείο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο ΕΠΑΛ Ευόσμου όπου και θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στις εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής.

Πηγή: https://greece.representation.ec.europa.eu/news/eyropaiko-etos-dexiotiton-dexiotites-gia-esena-2023-05-02_el 

Show Buttons
Hide Buttons
Μετάβαση στο περιεχόμενο