εικόνα_Viber_2023-10-11_14-53-42-997
Search
Close this search box.

Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027

Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027

Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027
Κατάσταση: Ενεργή

Ημερομηνία Έκδοσης: 23/10/2024
Πρώτη ημέρα υποβολής: 29/10/2024 και ώρα 08:00
Τελευταία ημέρα υποβολής: 13/12/2024 και ώρα 16:00
Εκδούσα Αρχή: ΕΥΔ Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

Κωδικός Πρόσκλησης: 017

Προϋπολογισμός:  25.000.000,00

 

Η παρούσα Πρόσκληση απευθύνεται στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων:

  • Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ ή/και Eρευνητικά Κέντρα, δυνητικούς δικαιούχους της παρούσας Πρόσκλησης.
  • Ερευνητικά Κέντρα του Άρθρου 13Α του Ν. 4310/2014, εκτός της περίπτωσης Β, σε συνεργασία με ΑΕΙ ή/και άλλα Ερευνητικά Κέντρα, δυνητικούς δικαιούχους της παρούσας Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», του ταμείου ΕΤΠΑ και των Δράσεων « 1-1.1-07- Δίκτυα Mονάδων/ Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας».

 

Αντικείμενο της Πρόσκλησης είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στους Δημόσιους Ερευνητικούς Οργανισμούς της χώρας ( Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα) και αφορούν στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (ΕΣΕΕ) (Β΄ 3359). Σκοπός της είναι η ενίσχυση της δημιουργίας και λειτουργίας Δικτύων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της Τεχνογνωσίας και των Ανθρώπινων Πόρων Μεταφοράς Τεχνολογίας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς με στόχο:

A. Τα αποτελέσματα της Έρευνας να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από τη Βιομηχανία και να ενσωματώνονται σε εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες αξίας. Οι συνεργασίες αυτές οδηγούν τόσο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας όσο και στην επίλυση σημαντικών Κοινωνικών Προβλημάτων.

B. Οι ελληνικοί Ερευνητικοί Οργανισμοί να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε θέματα Μεταφοράς Τεχνολογίας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Οικονομίας.

C. Τη βελτίωση των δεικτών Καινοτομίας της χώρας, όπως ενδεικτικά των καταθέσεων PCT αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των από κοινού δημοσιεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με τους Δείκτες Μεταφοράς Τεχνολογίας (Αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμφωνητικά συνεργασίας ή παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργία τεχνοβλαστών, κ.ά.) στους οποίους οι ελληνικοί Ερευνητικοί Φορείς έχουν επιδείξει πολύ χαμηλή δραστηριότητα.

D. Την αύξηση των ποσοστών ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η δυνατότητα του οικοσυστήματος καινοτομίας να αποδείξει την ικανότητα του στο να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, να τις προστατέψει και να τις διαχειριστεί είναι καθοριστική σε μια τέτοια προσπάθεια.

E. Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την εξειδίκευσή του σε ικανότητες, όπως η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας, η αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και η διαπραγμάτευση περίπλοκων οικονομικών συμβάσεων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Αυτές οι ικανότητες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση της Οικονομίας σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα βασίζεται στη γνώση και τις νέες τεχνολογίες.

Τα Δίκτυα μπορούν να είναι απλές συμπράξεις Φορέων χωρίς να αποτελούν χωριστή νομική οντότητα η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο του προϋπολογισμού Για τον Συντονιστή του Δικτύου προβλέπεται ένα επιπλέον ποσό για να καλύψει τις ανάγκες των δράσεων συντονισμού που θα υλοποιηθούν.

 


 

Ο Προϋπολογισμός μιας Μονάδας/Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:
Α. Δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας
Β. Λειτουργία της Μονάδας/Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας
Γ. Δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης


Προϋποθέσεις συμμετοχής

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Ερευνητικών Οργανισμών στην παρούσα πρόσκληση, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν στις προηγούμενες Προσκλήσεις της περιόδου 2014-2020 ή όχι, είναι:
α. Η ύπαρξη Μονάδας/Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας η οποία, ανεξάρτητα από την εμπειρία της, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση εγκεκριμένες από το Φορέα Πολιτικές και Διαδικασίες λειτουργίας.
β. Η υιοθέτηση από τον Φορέα των απαραίτητων Πολιτικών που θα ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Φορέας διαχειρίζεται τα θέματα αξιοποίησης της έρευνας/μεταφοράς τεχνολογίας. Οι Πολιτικές αυτές θα πρέπει να περιγράφονται σε Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα, είτε δημοσιευμένο σε ΦΕΚ είτε εγκεκριμένο από το αρμόδιο όργανο του Φορέα.
γ. Η συμμετοχή του Φορέα σε «Δίκτυο» το οποίο θα αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη. Κάθε δίκτυο θα συντονίζεται από έναν Φορέα που συμμετείχε στην Πρόσκληση του Άξονα Β’ της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και θα επιλέγεται από τα μέλη του δικτύου, με κριτήρια την εμπειρία του στην υλοποίηση δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας και την ικανότητα συνεργασίας και συνέργειας με τα άλλα μέλη του δικτύου.
δ. Η υποβολή από τον Φορέα Σχεδίου Λειτουργίας της Μονάδας/Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, για το διάστημα χρηματοδότησης από τη συγκεκριμένη Πρόσκληση, όπου θα προβλέπονται η στελέχωση και οι πόροι που θα χρειαστεί η Μονάδα/Γραφείο για το διάστημα υλοποίησης, οι δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα υλοποιήσει η Μονάδα/Γραφείο και θα αποτυπώνονται οι δείκτες που αφορούν στη λειτουργία της Μονάδας/Γραφείου, όπως ορίζονται στην Πρόσκληση.
ε. Η υποβολή από τον συντονιστή Σχεδίου Λειτουργίας του Δικτύου Μεταφοράς Τεχνολογίας.
στ. Η διάρκεια υλοποίησης των Σχεδίων Λειτουργίας της Μονάδας/Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι τέσσερα (4) έτη.

 

Πληροφορίες: Ε. Ζώγγου, 2131503784, Email: elenzogg@mou.gr, Ν. Αναστασοπούλου, 2131503646, Email: nanastasopoulou@mou.gr 

 


 

Συνημμένα Αρχεία

.

Πρόσκληση

23/10/2024  Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων
23/10/2024  Συνημμένα αρχεία Πρόσκλησης

Show Buttons
Hide Buttons
Μετάβαση στο περιεχόμενο